Kéményellenőrzés

A háztartások komfortjához hozzátartozik a megfelelő hőmérséklet és a meleg víz használatának biztosítása is. Az ezt szolgáló épületgépészeti berendezések használata – más háztartási gépekéhez hasonlóan – rejt magában bizonyos kockázatokat. A háztartási tüzelőberendezések és a hozzájuk kapcsolódó égéstermék-elvezető berendezések (kémények) használatából fakadó veszélyeket jelentősen csökkenti a rendszeres időközönként végzett, kötelező ellenőrzés.

A kéményellenőrzés során végzett tevékenységek kiterjednek a lakásban és más helyiségben lévő tüzelőberendezés égéstermékeinek elvezetésére szolgáló kémény — ideértve a tartalékkéményt is —, valamint tartozékainak ellenőrzésére, szükség szerinti tisztítására, műszaki felülvizsgálatára.

A Közszolgáltatónak gáztüzelés esetében kétévente egy alkalommal, míg szilárd tüzelés esetében évi egy alkalommal kell elvégeznie az égéstermék-elvezetők ellenőrzését és szükség szerinti tisztítását. Minden kéménytípus esetében négy évente műszaki felülvizsgálatot végez a szolgáltató. A társasházi és lakásszövetkezeti ingatlanok esetében a munkálatokat külön megrendelés nélkül előre ütemezett időpontokban, ún- sormunka jelleggel végezzük. Az esetleges megrendelési kötelezettségekről, illetve a díjfizetésről további információkat talál a Kéményseprési kisokos menüpontban, valamint a főoldalon elérhető tájékoztatóink is segítséget tudnak nyújtani egy-egy kérdés megválaszolásában.

A munkavégzés tényleges időpontjáról legalább 15 nappal korábban értesítjük ügyfeleinket. Az értesítés társasház vagy lakásszövetkezet esetében hirdetmény (plakát) útján valósítjuk meg. A kiértesítés ismételt esetben (pl. első alkalommal akadályoztatás, zárt lakás stb.) címre szóló, postaládába helyezett, kapura vagy ajtóra ragasztott értesítéssel történik szintén a munka megkezdése előtt legalább 15 nappal.

INGATLAN TÍPUSA KÉMÉNYELLENŐRZÉS MÓDJA
társasház, lakásszövetkezetsormunka jelleggel (a Közszolgáltató által megadott időpontban kötelezően)
egylakásos ingatlan (családi ház) magántulajdonban, bejegyzett székhely, telephely, fióktelep nélkülönkéntes megrendelés alapján
egylakásos ingatlan (családi ház) gazdálkodó tulajdonában vagy bejegyzett székhellyel, telephellyel, fiókteleppelkötelező megrendelés alapján
egyéb, nem lakhatás célját szolgáló ingatlankötelező megrendelés alapján


A korábbi évtizedekhez hasonlóan a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. továbbra is minden ingatlan számára – azaz nemcsak a társasházak, lakásszövetkezetek számára – felajánl két négyórás intervallumot a rendszeres kéményellenőrzés elvégzésére. Az ellenőrzést a felajánlott időpontban az egylakásos és az egyéb, nem lakhatás célját szolgáló ingatlanok a helyszínen történő szóbeli megrendelés alapján igénybe vehetik ezzel jelentős adminisztrációs tehertől megkímélve magukat.

A lenti ütemezés a 2019. decemberi, tervezett állapotot mutatja. Weboldalunkon a regisztrált felhasználók a regisztrációkor felvett címmel/címekkel kapcsolatban naprakész ellenőrzési időpontokat találhatnak, mely időpontról ingyenes elektronikus értesítő igényelhető az “Időpontkereső” menüpontban.

Tisztelt Ügyfeleink!

A 2020. márciusától a koronavírus következtében kialakult országos veszélyhelyzet miatt Társaságunk 2020. március 17-től szünetelteti a fővárosi kéményellenőrzések elvégzését. A veszélyhelyzet alatt elhalasztott ellenőrzések átütemezésre kerülnek az év későbbi hónapjaiban. Mindezek alapján a lenti, jogszabályilag kötelező táblázatokban szereplő időpontok tájékoztató jellegűek, azok a 2019. decemberi tervezési időszak állapotát tükrözik!

2020. évi kéményellenőrzések tervezett ütemezése:

1. kerület
2. kerület
3. kerület
4. kerület
5. kerület
6. kerület
7. kerület
8. kerület
9. kerület
10. kerület
11. kerület
12. kerület
13. kerület
14. kerület
15. kerület
16. kerület
17. kerület
18. kerület
19. kerület
20. kerület
21. kerület
22. kerület
23. kerület